voedselveiligheid 2017-05-06T13:34:54+00:00

Zeer lang houdbare producten
ProductNadere omschrijvingBederfkenmerkenRichtlijn houdbaarheid
Zout, suiker, bloem/meelMits droog bewaard geen bederf. Na zeer lange tijd mogelijk muf. Ook letten op hardheid, vochtabsorptie, aanwezigheid van insecten, mijten, ranzigheid en schimmelsTot 1 jaar (en mogelijk langer)na THT, mits product dekenmerkende eigenschappennog heeft en geen gebrekenaan product of verpakkingwaarneembaar zijn. Metuitzondering vanzuigelingenvoeding (poeder):THTdatum aanhouden!
Droge pastaproductenMie, macaroni, spaghetti
Couscous, griesmeel
Koffie, thee
Rijst
Instant poeder (vetarm)Koffie, kruidenmix, pudding
Water, frisdrank en UHTbehandelde dranken (bv.vruchtensappen)Smaak kan achteruit gaan (enzymatische bruinkleuring)
Volconserven, blik/glasGroenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam
Roestvorming blik, doppen. Gasvorming (bol staan), kleur- of geurveranderingen
Siroop, stroop, honingversuikering
Snoep, hardLollies, zuurtjes

DiepvriesproductenVan oorsprong als diepvriesproduct op de markt gebracht.Uitdroging, ranzig worden van vet
    
Lang houdbare producten   
ProductNadere omschrijvingBederfkenmerkenRichtlijn houdbaarheid
Droge koekjes Muf, smaakverlies, smaakverandering, uitdrogen, verandering vanTot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT,mits product de kenmerken de eigenschappen nog heeft en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn. Bij diepvriesproducten temperatuur bewaken op 18 ºC of lager. Met uitzondering van zuigelingenvoeding: THT-datum aanhouden!
Muesli, ontbijtgranen, cornflakes textuur, aanwezigheid van larven en insecten.
Broodbeleg, (pindakaas, hagelslag, pasta’s) Ranzig worden van het vet, geurveranderingen,    kleurveranderingen, 
Chips, zoutjes, pinda’s oxydatie, schimmelvorming, aanwezigheid van insecten.
Olie, frituurvet  
SauzenFritessaus, mayonaise, ketchup 
Instant poeder (vet)Soep, melkpoeder 
Margarine, boter  
Harde kazenBv.. Gouda, Emmenthaler, Parmesan 
Snoep, zachtMet vulling, chocolade, drop 
Gesteriliseerde melk en melkproductenUHT verpakte houdbare melk, vla in pak. Gesteriliseerde producten in flessen.Omgevingsgeur kan door verpakking. Smaakverandering of smaakverlies.
Ingevroren productenVerse producten, ingevroren ten laatste één dag voor het verstrijken van de TGT- ofTHT-datumUitdroging (vriesbrand), ranzig worden